امروزه شاهد پیشرفت فناوری در عرصههای مختلف هستیم به طوری که هر چه زمان میگذرد روشهای جدید برای سادهتر کردن امور کشف و شناخته میشود. لنز چشم هوشمند یکی از همین مواردی است که تعدادی از شرکتهای بزرگ به تحقیق و بررسی در مورد آن مشغول هستند تا بتوانند آن را در اختیار مردم قرار دهند.
بر این اساس، اینکه روزی بتوانید در فضای تاریکی به طور کامل ببینید یا توانایی بزرگنمایی اجسامی را پیدا کنید، چندان بعید به نظر نمیرسد. در واقع با فناوری لنز چشم هوشمند میتوانید به دیدی فراتر از تواناییهای طبیعی یک فرد دست پیدا کنید. اگر تمایل دارید در مورد لنز هوشمند اطلاعات بیشتری بدست آورید با ما همراه باشید. ما در این مقاله قصد داریم به معرفی لنز چشم هوشمند، انواع لنز چشم هوشمند، کاربردها و شرکتهای تولیدکننده آن بپردازیم.
لنز چشم هوشمند چیست؟
لنز چشم هوشمند به قرار دادن اجزای سخت، سفت و غیر قابل مشاهده روی لنزی که با چشم تماس مستقیم دارد، گفته میشود. از لنزهای هوشمند میتوان به عنوان ابزارهای پزشکی، ردیابهای بهداشتی، اندازه گیرها و ضبط کنندههای صوتی و تصویری استفاده کرد. همچنین امکان استفاده از این نوع لنزها برای اجرای نقش رایانه، در دست تحقیق است.
انواع لنزهای چشم هوشمند
انواع لنزهای هوشمند به چند دسته تقسیم میشوند که برخی از آنها برای درمانهای پزشکی، برخی برای نظارت بر عملکردهای مختلف سلامتی و برخی دیگر برای تقویت بینایی کاربرد دارند. نوعی از لنز چشم هوشمند برای کاهش علائم ورم ملتحمه آلرژیک مناسب هستند. دانشگاه صنعتی کوئینزلند در نظر دارد لنز هوشمندی تولید کند که عملکردی به عنوان باند آسیب های سطح چشم داشته باشد.
این تولید میتواند درمان باارزشی برای آسیبهایی مانند سوختگی شیمیایی و صدمات ناشی از حرارت باشد. لنز چشم Triggerfish از اولین لنزهای چشمی هوشمند در صنعت به شمار میآید که در سال ۲۰۱۶ موفق به دریافت تاییدیه اداره غذا و داروی ایالات متحده شد. از فواید این لنز میتوان به کنترل فشار داخل چشم (IOP) و کمک به درمان گلوکوم اشاره کرد.
با همکاریهای بینالمللی برخی از دانشمندان یک نوع لنز چشمی تولید شده است که میتواند به دید واضح و طبیعی افراد کمک کند. تولید این لنز میتواند برای بیماران مبتلا به کاهش بینایی به خصوص مشکل تخریب ماکولای وابسته به سن مفید باشد. نحوه کار این لنز بدین صورت است که با ترکیب سطوح آینهای مناسب با یک تلسکوپ به ضخامت یک میلیمتر عمل میکند. این تلسکوپ در لنزهای چشمی جای میگیرد. محصول موردنظر باید با یک جفت عینک قطبی که امکان مسدود کردن منطقه بزرگ شده یا طبیعی را دارد، مورد استفاده قرار بگیرد.
نحوه عملکرد لنزهای هوشمند
از لنز چشم هوشمند میتوان همانند یک لنز چشم معمولی استفاده کرد. قرار دادن این لنزها در چشم نیازی به جراحی ندارد و شخص خود میتواند آنها را در چشم قرار داده و از آن خارج کند. این لنزها دربردارنده نسخههای کوچکی از فناوری موجود هستند که روی مردمک چشم مینشینند تا عملکرد فوق العادهای را به شما نشان دهند. لنزهای پیشرفته در واقع به عنوان جایگزینی برای جراحی لنزهای موجود با لنزهای الکترونیکی هستند. مایعاتی به درون چشم تزریق میشوند که همان زمان که در حال جامد شدن هستند با کپسول لنز ترکیب میگردند.
کار لنزهای مصنوعی، تمرکز نور بر شبکیه چشم است که به این صورت بینایی را به طور انعطافپذیری بهبود میدهند. طراحی لنزهای هوشمند به منظور برداشت انرژی صورت گرفته است. لنزهای چشم هوشمند احتمالا دربردارنده نسخههای میکروفناوری چون لنز فوکوس خودکار، باتری، پردازنده، ذخیره اطلاعات، آنتن، حسگرهای مخصوص کار، بلوتوث، نمایشگر و موج رادیویی هستند.
شرکتهای لنز چشم هوشمند
در توسعه فناوری همواره رقابتهای بزرگی وجود دارد که حوزه لنز چشم هوشمند هم از این قاعده خارج نیست. در این عرصه، کشور آمریکا پیشتاز در سطح جهان است؛ چرا که با افزایش تقاضا برای ارائه راهحل مراقبتی چشم و استفاده از تجهیزات پزشکی روبهرو میباشد. شرکت Verily نیز که جز زیر مجموعه کمپانی Alphabet است از بیشترین عملکرد در خصوص در آوردن لوازم الکترونیکی به لنز چشم برخوردار است. علاوه بر اینها، برخی از شرکتها مثل شرکت سامسونگ، سونی، گوگل، مرکز پزشکی دانشگاه کلمبیا، سنسیمد، دانشگاه میشیگان، وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا، موسسه فناوری فدراسیون سوئیس در لوزان، مدلا و نوارتیس اعلام کردهاند در حال کار روی برنامههای کاربردی لنزهای هوشمند میباشند.
تاثیر لنز چشم هوشمند در مراقبتهای بهداشتی
امروزه افراد بسیاری در سطح جهان وجود دارند که با نوعی اختلال بینایی روبهرو هستند. از شایعترین این اختلالات میتوان به آب مروارید، رتینوپاتی دیابتی، دژنراسیون ماکولا، گلوکوم و جدا شدن شبکیه اشاره کرد. برنامههای کاربردی لنزهای هوشمند ممکن است بهتر از هر لنز معمولی دیگری بتواند مشکلات شایع چشم را درمان کنند. مثلا محققان دانشگاه ویسکانسین در ایالات متحده آمریکا موفق به ساخت لنز هوشمندی برای درمان دوربینی شدهاند. آنها با الگو گرفتن از شبکیه فیل ماهی، قصد طراحی لنز هوشمندی را دارند که بتواند در میلی ثانیه فوکوس خودکار را انجام دهد.
همچنین، دانشگاه میشیگان با بودجهای که ارتش آمریکا اختصاص داده است در حال ساخت لنزی است که بتواند با استفاده از تصویربرداری حرارتی به سربازان قدرت دیدن در تاریکی را بدهد. در این فناوری از لایهای اتمی با عنوان گرافن استفاده میشود تا با وسیله آن جذب طیف کامل نور انجام شود. علاوه بر اینها، موسسه فناوری فدراسیون سوئیس موفق به تولید نوعی لنزهای تلسکوپی شده است که به کاربر توانایی بزرگنمایی دید طبیعی را میدهد تا با استفاده از آن بتواند روی اشيا خاصی متمرکز شود.
عکاسی و واقعیت افزوده
لنز چشم هوشمند به عنوان یک نوع فناوری مبتنی بر بینایی، یک راه روشن برای جستجو در فناوریهای واقعیت مجازی و افزوده و دوربین به شمار میآیند. شرکت سامسونگ به دنبال روشی است که از طریق آن بتوان اطلاعات بصری را به طور مستقیم در شبکیه چشم قرار داد تا تغییر در زمینه بینایی امکانپذیر شود. عملکرد این روش شباهت زیادی به یک نسخه کوچک از عینک گوگل دارد که تجربهای بالاتر از واقعیت فراهم میسازد. شرکت سونی نیز درخواستی برای ثبت لنز هوشمندی کرده است که قابلیت تبدیل حرکت چشم به انرژی الکتریکی را دارد و قادر به کنترل آن با پلک زدن میباشد. این لنز از توانایی ذخیره تصاویر یا فیلمها پس از ضبط برخوردار است.
منبع: unisa