"قبل از شروع به خواندن این مقاله حتما این ویدیو را نگاه کنید"
در این ویدیو با انواع لنز آشنا خواهید شد و سیری از تاریخچه لنز چشم را خواهید دید
6 دانستنی درباره مواد تشکیل دهنده لنز چشم در این مقاله برای شما نوشته ایم که می تواند به میزان زیادی در انتخاب و تصمیم شما موثر واثع شود.
دیگه وقتش رسیده عینکو از روی چشمات برداری و لنزهای دیدآور رو ببینی.
چرا لنز تماسی بخریم؟ جواب مشخص است. چون استفاده از لنز تماسی، جایگزین مناسبی برای عینک و یا عمل لیزیک است.
پس هنوز برای خرید مطمئن نیستید؟ چه قدر درباره مواد اولیه لنزها اطلاعات دارید؟ همین طوری بدون اطلاعات که نمی شود وارد دنیای لنز شوید.
و ما هم برای همین اینجا هستیم.
شاید این مقاله بتواند برای شما بسیار کمک کننده باشد. دانستن اطلاعات در مورد مواد سازنده لنزهای تماسی، درک صحیحی از انتخاب به شما خواهد داد.
مثلا در سال 2019 لنزهایی ساخته شدند که با نوردهی سازگاری بالایی داشتند و البته دسته دیگری از لنزها همراه با انواع آنتی بیوتیک بودند که هر کدام کارآیی خود را خواهند داشت.
اولین انتخاب هنگام در نظر گرفتن لنزهای تماسی این است که کدام یک از مواد لنز بهترین نیاز شما را برآورده می کند. پنج نوع لنز تماسی وجود دارد که براساس نوع ماده لنز ساخته شده از آنها
لنزهای نرم (Soft Contact Lenses) :
لنزهای تماسی نرم از پلاستیک های ژل مانند و حاوی آب ساخته می شوند که هیدروژل نامیده می شوند. این لنزها بسیار نازک و انعطاف پذیر بوده و با سطح جلوی چشم مطابقت دارند
لنزهای سیلیکون هایدروژل (Silicone hydrogel lenses) :
لنزهای سیلیکون هیدروژل از نوع پیشرفته ای از مواد لنز تماسی نرم ساخته شده اند که اجازه می دهد اکسیژن بیشتری از لنز عبور کرده و به سطح جلوی چشم برسد. در حال حاضر لنزهای تماسی سیلیکونی هیدروژلی محبوب ترین نوع لنزهای تماسی هستند.
لنزهای محافظت شده با گاز (Gas permeable lenses) :
لنزهای تماسی نفوذپذیر در برابر گاز لنزهای GP یا RGP نیز نامیده می شوند ، لنزهای تماسی سفت و سختی هستند که شکل خود را بر روی چشم حفظ می کنند و آنها را قادر به اصلاح آستیگماتیسم و سایر عیوب انکساری می کنند.
قطر لنزهای تماسی نفوذ پذیر گاز به طور معمول کمتر از لنزهای نرم است و از مواد نفوذپذیر به اکسیژن ساخته شده اند.
امروزه با پیشرفت تکنولوژی برای رفع عیوب انکساری حتی نمرات آستیگماتیسم و بالا نیز از لنزهای تماسی نرم استفاده می کنند.
لنزهای تماسی هیبریدی (Hybrid contact lenses) :
لنزهای تماسی هیبریدی دارای یک منطقه مرکزی نفوذپذیر از گاز سفت و سخت هستند که توسط یک “دامن” از ماده هیدروژل هیدروژل یا سیلیکون احاطه شده اند.
لنز های تماسی PMMA :
لنزهای تماسی سفت و سختی هستند که مانند لنزهای GP هستند اما از یک ماده پلاستیکی ساخته شده اند که نفوذ اکسیژن ندارند. لنزهای PMMA معمولاً سالها پیش تجویز می شدند ، اما در اصل با لنزهای نفوذ پذیر گاز جایگزین شده اند.
اینکه لنز مورد استفاده شده از چه موادی تشکیل شده، بسیار اهمیت دارد چون باید دید کدامیک نیاز شما را برآورده می کند. شاید بهتر باشد به جای دل دل کردن برای خرید، اطلاعات خود را افزایش دهید.
پس فقط یک کار انجام دهید. چند لحظه از وقت خود را در اختیار ما بگذارید تا برای شما بگوییم. بر این مبنا 5 نوع لنز متفاوت خواهیم داشت:
مواد تشکیل دهنده لنز چشم برای لنزهای نرم
مواد تشکیل دهنده لنز چشم برای لنز سیلیکون هایدروژل
مواد تشکیل دهنده لنز چشم برای لنزهای محافظت شده با گاز
مواد تشکیل دهنده لنز چشم برای لنز چشم ترکیبی
لنزهای PMMA
کسب اطلاعات بیشتر درباره لنزها
مواد تشکیل دهنده لنز چشم برای لنزهای نرم
لنز نرم از جنس پلاستیک ژله ای به همراه آب است که این ترکیب را هیدوژل می گویند. لنز نرم برای پوشیدن بسیار راحت می باشد و اکسیژن را به راحتی عبور می دهد که همین موضوع باعث شده طرفداران بسیاری داشته باشد.
این لنزها از سال 1970 میلادی جایگاه خود را پیدا کردند چرا که در آن موقع صرفا لنزهای سخت پوشیده شده با PMMA تنها انتخاب برای استفاده کنندگان بود که البته این لنزهای سخت طرفداران بسیاری هم ندارد.
اگر شخصی دچار آستیگمات خفیف باشد، باز هم می تواند از لنز نرم استفاده کند. از این رو به لنز نرم، لنز انعطاف پذیر هم می گویند. البته در مجموع لنزهایی که اکسیژن را عبور می دهند، طول عمر کمتری دارند.
مواد تشکیل دهنده لنز چشم برای لنز سیلیکون هایدروژل
لنزهای سیلیکون هایدروژلی همان لنز نرم هست ولی با درجه پیشرفت بیشتر، و البته اکسیژن بیشتری به قرنیه می رسانند. این لنزها از سال 2002 تولید شده اند و هم اکنون در ایالات متحده آمریکا طرفداران بسیاری دارند.
مواد تشکیل دهنده لنز چشم برای لنزهای محافظت شده با گاز
لنزهای GP یا RGP از نوع لنزهای سخت هستند که تقریبا شبیه PMMA می باشند. البته با این تفاوت که اجازه عبور اکسیژن را می دهند و همین سبب می شود تا راحت تر پوشیده شوند.
از سال 1978 این لنزها توانسته اند جایگزین لنزهای سخت تشکیل شده از PMMA باشند. افرادی که از این لنزها استفاده می کنند، دید بهتری نسبت به استفاده از لنز نرم خواهند داشت مخصوصا اگر آستیگمات باشند.
البته در حین استفاده از این لنزها مدت زمانی طول می کشد تا چشمان شما سازگاری خود را پیدا کند اما بلاخره در مدت زمان طولانی چشم شما می تواند به اندازه لنز هایدروژلی، این لنز را قبول کند.
مواد تشکیل دهنده لنز چشم برای لنز چشم ترکیبی یا هیبریدی
همان طور که از اسم این لنزها پیداست، ترکیبی از چند امکان برای مخاطب می باشند. این لنزها در واقع از لحاظ راحتی مثل لنز نرم هایدروژلی هستند و امکان عبور نور شفاف را به همراه لنز GP دارند.
البته تعداد کمی از اهالی ایالات متحده آمریکا از این لنز استفاده می کنند چون قیمت این لنزها بالا هست و البته پوشیدن و استفاده آن ها کمی سخت تر است.
لنزهای PMMA
ماده ای پلاستیکی که شفاف و سخت می باشد عنصر اصلی تشکیل دهنده این لنزها بوده که نام دیگر آن پلی متیل متاکریلات (PMMA) می باشد. همان طور که می دانید این ماده در پنجره های ضد ضربه نیز استفاده می شود.
برندهایی که این لنز را تولید می کنند، از قرار زیر است:
Lucite
Perspex
Plexiglas
نوردهی لنزهای PMMA خوب است اما اکسیژن را منتقل نمی کنند. به همین دلیل سازگاری با این تیپ لنزها کمی سخت است. این سبک لنزها امروزه کمتر تجویز می شوند چون با لنزهای GP جایگزین شده اند.
کسب اطلاعات بیشتر درباره لنزها
درصد استفاده از لنزهای تعریف شده متفاوت است. لنزهای سیلیکون هایدروژل بیشترین میزان استفاده در بین لنزها را دارا هستند. بعد از آن لنزهای نرم هایدروژلی بیشتر استقبال می شوند.
لنزهای GP نیز در رده بندی بعدی برای استفاده قرار دارد و لنزهای ترکیبی و PMMA نیز به دلایلی که گفته شد در رتبه بعدی قرار دارد.
استفاده از لنزها هم قوانین خاص خود را دارد. مثلا باید بدانید زمان پوشیدن لنز چه اوقاتی از روز است. و در صورتی که از لنز روزانه استفاده میکنید، شب ها حتما باید لنز خود را دربیاورید و تمیز کنید.
زمان استفاده از لنزهای تماسی :
بر اساس مدت زمان استفاده از لنزها ، دو دسته لنزهای تماسی وجود دارد :
لنزهای تماسی روزانه (Daily wear contact lenses) : این نوع لنز ها بایستی شبانه قبل از خواب حتما برداشته شوند
لنز های تماسی طولانی مدت (Extended wear contact lenses) : این نوع لنز ها یرای استفاده طولانی مدت در طول یک شبانه روز هستند.
با این حال بایستی توجه داشته باشیم که توصیه اکید اکثر چشم پزشکان و متخصصان این حرفه این است که بصورت مداوم از لنزتان استفاده نکنید و گاهی اوقات به چشمان خود استراحت بدهید همچنین اکیدا توصیه شده هرگز روی لنز خودتان نخوابید.
اگر در طول روز از لنز استفاده می کنید، شب ها باید دربیاورید. البته بستگی به لنز دارد. بعضی لنزها را می توانید مداوم استفاده کنید و اصلا از چشم خارج نکنید.
اینکه لنز شما یک بار مصرف است ویا تاریخ انقضا طولانی مدت دارد بسیار متفاوت است. لنزهای یک بار مصرف روزانه، فقط برای یک روز هستند و نباید بیشتر پوشید. و البته لنزهایی که می توان مداوم استفاده کرد، معمولا ماهیانه، 3 ماهه و 6 ماهه هستند. در مورد لنزهای GP تقریبا می توان گفت که تا 1 سال هم می توانند استفاده شوند.
لنزها با اهداف متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرند. از این رو طراحی های متفاوتی نیز دارند. مثلا بعضی برای مسائل پزشکی و دید راحت تر از لنز استفاده می کنند. اما بعضی دیگر برای تئاتر ویا زیباتر بودن لنز رنگی می خرند. در هر حال برای استفاده های متنوع، لنز مورد نظر وجود دارد و فقط شما باید انتخاب کنید. شما چه اطلاعات دیگری در مورد لنزها دارید؟
تیم دیدآور پاسخگوی همه سوالات شما عزیزان بوده و می تواند به تنوع در انتخاب شما پاسخ خوبی ارائه دهد.
پیشنهاد میکنیم مقاله ده مزیت لنزهای چشمی را مطالعه کنید.