اگرچه لنزهای کوررنگی نمیتوانند بیماری کوررنگی را درمان کنند، اما میتوانند به درمان علائم این بیماری کمک کنند و به مغز کمک کنند تا رنگهای مختلف را بهتر تشخیص دهد. اگر تمایل دارید با تأثیر لنز چشم بر کوررنگی آشنا شوید با ما همراه باشید. ما در این مقاله از سایت دیدآور قصد داریم به پاسخ این پرسش بپردازیم: آیا لنز چشم میتواند به افرادی که کوررنگی دارند کمک کند؟
کوررنگی چیست؟
کوررنگی وضعیتی است که در آن مغز قادر به تشخیص رنگهای خاص نیست و در نتیجه برای برخی رنگها «کوری» ایجاد میشود. بهطور دقیقتر، این یک بیماری ارثی است که بر نحوه واکنش برخی از سلولهای حساس به نور به نام سلولهای مخروطی در شبکیه به طولموجهای مختلف نور تأثیر میگذارد. سلول های مخروطی به ما اجازه میدهند رنگها را با واکنش با طول موجهای مختلف نور تشخیص دهیم و سیگنالهایی را ارسال کنیم که توسط مغز تفسیر میشوند.
کوررنگی زمانی اتفاق میافتد که مخروطهای رنگی وجود نداشته باشند و به طور معمول به طول موجهای خاصی از نور واکنش نشان نمیدهند. در نتیجه تشخیص رنگهای مختلف برای ما دشوارتر میشود. شدت کمبود رنگ میتواند از خفیف تا عدم وجود کامل سلول های مخروطی متغیر باشد. موارد خفیفتر کمبود رنگ بیشتر شایع است و زمانی رخ میدهد که سلول های مخروطی رنگی متفاوت از حالت طبیعی را تشخیص دهند. معمولاً افراد مبتلا به کمبود دید رنگی در تشخیص قرمز و سبز یا زرد و آبی مشکل دارند، اگرچه در برخی موارد ممکن است اصلاً هیچ رنگی را نبینند.
لنزهای تماسی کوررنگی چیست؟
لنزهای تماسی کمبود رنگ، اگرچه هنوز به طور گسترده در دسترس نیستند، اما ممکن است راه حلی برای کمبود دید رنگی ارائه دهند. این لنزها هنوز در مرحله توسعه هستند، اگرچه یافتههای اولیه امیدوارکننده است. مطالعات اخیر نشان داده است که استفاده از لنزهای فیلترکننده نور به برخی افراد کمک میکند تا رنگها را بهتر تشخیص دهند.
برخی از عینکهای رنگی ساخته شدهاند که ثابت شده به افراد مبتلا به کمبود بینایی رنگ کمک میکنند تا رنگهای مختلف را تشخیص دهند، اگرچه برای استفاده روزمره طراحی نشدهاند. این در حالی است که لنزها به مغز کمک میکنند تا رنگهای قرمز و سبز را بهتر تشخیص دهند و از برخی طولموجهای نوری همپوشانی جلوگیری میکنند، بنابراین مغز در ایجاد تمایز بین آنها مشکل کمتری دارد. با همپوشانی کمتر، سیگنالی که به مغز ارسال میشود واضحتر است و به اصلاح مشکل کمک میکند.
انواع مختلف کوررنگی
انواع مختلف کوررنگی به ۳ نوع، دو رنگی، تک رنگی و سه رنگی غیرعادی تقسیم میشوند. دو رنگی در صورتی ایجاد می شود که یکی از سه نوع سلول گیرنده نوری مخروطی به طور کامل وجود نداشته باشد. این نوع کوررنگی به عنوان پروتانوپیا (فقدان گیرندههای نوری مخروطی شکل قرمز)، دوترانوپیا (فقدان گیرندههای نوری مخروطی شکل سبز)، یا تریتانوپیا (فقدان گیرندههای نوری مخروطی شکل آبی) طبقهبندی میشود.
تک رنگی غیرمعمولترین نوع کوررنگی است که با عدم وجود حداقل دو نوع سلول گیرنده نوری مخروطی مشخص میشود. تک رنگها یا کاملاً کور رنگ هستند (آکروماتوپسی) یا فقط سلولهای گیرنده نوری مخروطی آبی دارند.
تری کروماسی غیرعادی، دسته سوم، در صورتی به وجود میآید که یکی از انواع سلولهای گیرنده نور مخروط مانند معیوب باشد. تری کروماسی غیرعادی به سه نوع طبقهبندی میشود که بر اساس آن نوع سلول گیرنده نوری مخروطی دارای نقص است: دوترانومالی (گیرندههای نوری مخروطی شکل سبز معیوب)، پروتانومالی (گیرندههای نوری مخروطی شکل قرمز معیوب)، و تریتانومالی (گیرندههای نوری مخروطی شکل آبی معیوب).
پروتونها (پروتانومالی و پروتانوپیا) و دوتان ها (دوترانومالی و دوترانوپیا) که در عامیانه به کوررنگی قرمز گفته میشود، معمولترین انواع کوررنگی هستند.
در پروتانومالی، تاج حساسیت طیف سلولهای مخروطی شکل قرمز به رنگ آبی تغییر میکند، در حالی که حداکثر حساسیت سلولهای مخروطی شکل سبز به رنگ قرمز تغییر میکند. در نتیجه برخورد حساسیتهای طیفی گیرندههای نور سبز و قرمز، بیماران قادر به تمایز بین رنگهای متمایز نیستند.
ویژگیهای لنزهای کوررنگی
لنزهای کور رنگی بینایی شما را بهبود میبخشد و میتوانند به همان اندازه عینکهای سنتی برای چشمهای شما بیخطر باشند. لنزهای تماسی کوررنگی از پلاستیک یا سیلیکون ساخته شدهاند و در تمام طول روز قابل استفاده هستند. تمیز کردن و نگهداری آنها آسان است، بنابراین لازم نیست نگران آسیب دیدن آنها در صورت افتادن از چشمانتان در حین فعالیتهای ورزشی یا شنا باشید.
آنها همچنین بسیار ایمن هستند، زیرا حاوی هیچ ماده شیمیایی مضر یا رنگی نیستند که به چشم آسیب برسانند. علاوه بر این، لنزهای کوررنگی کاملاً راحت هستند، بنابراین لازم نیست نگران احساس ناخوشایندی یا سنگینی در چشم خود باشید.
قرار دادن و بیرون آوردن لنزهای تماسی کوررنگی نیز بسیار آسان است. این لنزها سطح صافی دارند که اجازه می دهد بدون هیچ مشکلی در جای خود بلغزند. حتی میتوانید آنها را هنگام رانندگی یا انجام سایر فعالیتهایی که به بینایی نیاز دارند، استفاده کنید تا در زمانی که عینک ندارید نگران درآوردن آنها نباشید.
آیا همه میتوانند از لنزهای کوررنگی استفاده کنند؟
به طور کلی، لنزهای تماسی امروزه به طور گسترده برای تقریباً همه انواع اختلالات بینایی به راحتی با نسخه قابل دسترسی هستند، به ویژه سفارش آنلاین لنزها به راحتی انجام میشود. با این حال، در مورد لنزهای تماسی برای اصلاح کوررنگی، آنها هنوز تا حد زیادی در مرحله تحقیق و توسعه هستند، اگرچه به نظر میرسد نتایج اولیه چشماندازهای مثبتی را ارائه میدهد. با این حال، از آنجایی که درجه کوررنگی میتواند به طور قابل توجهی از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد، اثربخشی لنزها متفاوت خواهد بود.
تمیز کردن لنزهای کوررنگی
بسته به مارک لنزهایی که میخرید، ممکن است دستورالعملهای خاصی در مورد نحوه تمیز کردن لنزهای کوررنگ شما وجود داشته باشد، بنابراین قبل از امتحان کردن هر چیز جدید، حتماً آنها را به دقت بخوانید! هنگام تمیز کردن این لنزهای کوررنگ از آب لولهکشی استفاده نکنید زیرا آب لولهکشی حاوی کلر است که به مرور زمان میتواند به برخی از انواع لنزها آسیب برساند! درعوض، مطمئن شوید که هر مایعی که برای تمیز کردن استفاده میشود، فیلتر شده باشد تا هیچ ماده شیمیایی وجود نداشته باشد که بعداً هنگام استفاده از این قابهای خاص به بینایی شما آسیب برساند.
کلام آخر
اگر دچار کوررنگی هستید، ممکن است از اینکه نمیتوانید دنیا را به صورت کامل مشاهده کنید، ناامید شدهاید. لنزهای تماسی کور رنگی میتوانند با ارائه تصویر واضحتر در هر دو چشم به رفع این مشکل کمک کنند. آنها همچنین دید واضحتر از قبل را برای افرادی که نیمه کوررنگی دارند یا کوررنگی قرمز-سبز دارند آسانتر میکنند. این لنزها برای افرادی که دژنراسیون ماکولا وابسته به سن (AMD) دارند نیز خوب است. در پایان اگر در ارتباط با مطالب پیش رو سوال یا تجربهای دارید آن را با ما در میان بگذارید.
منابع:
https://www.azonano.com/news.aspx?newsID=38675
https://www.contactsdirect.com/color-blindness-contacts-what-to-know
https://www.covisn.com/color-blindness-heres-how-color-blind-contact-lenses-can-help