کاشت لنز یک روش فوقالعاده است که به بسیاری از افراد اجازه میدهد از عینک و لنزهای تماسی رهایی پیدا کنند. در واقع، افرادی که شرایط عمل لیزیک، اپی لیزیک و فمتو لیزیک را ندارند، گزینه دیگری برای بررسی دارند. در ادامه این مقاله از وب سایت دیدآور با لنزهای دائمی آشنا خواهیم شد و بررسی کاشت لنز و مزایا و معایب آن خواهیم پرداخت با ما همراه باشید.
لنز دائمی چیست؟
لنزهای دائمی، لنزهای تخصصی پیشرفتهای هستند که از کولامر، کوپلیمری از کلاژن ساخته شدهاند؛ کلاژن ماده طبیعی موجود در چشم انسان است. از ویژگیهای لنز دائمی پس از کاشت میتوان به نازک و غیرقابل مشاهده بودن، ایمنی و بهبود بینایی با استفاده از آن اشاره کرد. با این حال، لنز دائمی نیاز به برنامه ریزی و سفارشی سازی مناسب دارد. اندازه نامناسب می تواند سبب فشار بالا، آب مروارید و … شود و در این صورت ممکن است نیاز به برداشتن لنز از چشم وجود داشته باشد.
مزایای کاشت لنز
از مزایای کاشت لنز میتوان به اصلاح بینایی، عدم نیاز به ضخامت قرنیه، خطر کمتر خشکی چشم، برگشت پذیر بودن، بهبود سبک زندگی و بهبودی سریع اشاره کرد.
اصلاح بینایی: کاشت لنز یک روش عالی اصلاح بینایی برای کسانی است که از عینک یا لنزهای تماسی استفاده میکنند. طبق سازمان غذا و دارو (FDA) هر جراحی انکساری دارای حد بالایی برای میزان اصلاحی است که میتواند انجام دهد. میزان اصلاح لنز دائمی بسیار بالا است، بنابراین این روش میتواند گزینه خوبی برای کسانی باشد که جراحی انکساری مبتنی بر لیزر مانند لیزیک یا PRK برایشان مناسب نیست. جراحی کاشت لنز به هیچ وجه انحنای قرنیه را تغییر نمیدهد. از طریق یک برش، لنز به داخل چشم وارد میشود. به دلیل تأثیر ناچیز آن بر انحنای قرنیه، کیفیت بینایی در بیشتر موارد حتی از لیزیک بهتر است.
عدم نیاز به ضخامت قرنیه: برخلاف لیزیک و پی آر کی، در کاشت لنز نیازی به حداقل ضخامت قرنیه وجود ندارد. بنابراین، اگر قرنیه شما برای روشهای لیزری خیلی نازک باشد، با وجود لنزهای دایمی، گزینه دیگری پیش روی شما قرار دارد.
خطر کمتر خشکی چشم: اگر خشکی چشم دارید، کاشت لنز میتواند یک گزینه برای شما باشد؛ چرا که این روش مانند لیزیک، اعصاب قرنیه را مختل نمیکند. اگرچه جراح برای کاشت لنز مجبور است یک برش کوچک در قرنیه ایجاد کند، اما تاثیر آن مانند روش لیزری قرنیه نیست. این امر خطر ابتلا به خشکی پس از جراحی را کاهش میدهد.
برگشت پذیر بودن: یکی دیگر از مزایای لنز دائمی این است که کاشت آنها برگشت پذیر است. اکثر بیماران هرگز نیازی به برداشتن لنز ندارند، اما با داشتن گزینهای که در اختیارشان قرار میگیرد، احساس آرامش میکنند. در واقع، به همان راحتی که لنز وارد چشم میشود، میتواند بیرون بیاید.
بهبود سبک زندگی: لنزهای تماسی کاشتنی شبیه لنزهایی نیستند که روی سطح چشم قرار داده میشوند و سپس هر شب برداشته میشوند. شنا کردن با لنزهای تماسی معمولی توصیه نمیشود. کاشت لنز بر خلاف لنزهای تماسی در داخل چشم قرار میگیرد و در معرض هیچ محیط خارجی قرار نمیگیرد. بنابراین فرد یک ماه پس از جراحی کاشت لنز میتواند در هر نوع فعالیتی که مایل است شرکت کند. به دلیل عاری بودن از عینک، اغلب افراد میتوانند از انواع ورزش مانند دویدن در فضای باز، شنا، پیاده روی، دوچرخهسواری، غواصی لذت ببرند؛ در صورتی که قبلا با وجود عینک انجامشان دردسر بزرگی بود.
بهبودی سریع: طی یک هفته تا ده روز پس از جراحی لنز دائمی، بیمار احساس بهبودی میکند. اکثر افراد پس از جراحی کاشت لنز میتوانند ظرف چند روز به سر کار و بعد از یک ماه به سبک زندگی عادی خود برگردند.
معایب کاشت لنز
محدودیت سنی: اگر سن شما زیر ۲۱ سال یا بالای ۴۵ سال است احتمال دارد کاشت لنز گزینه مناسبی برایتان نباشد. کاشت لنز فقط برای افراد بین ۲۱ تا ۴۵ سال مورد تایید FDA است. این در حالی است که عمل لیزیک برای افراد بالای ۱۸ سال قابل انجام است.
عدم اصلاح دوربینی: هنگامی که به گزینههای جراحی نگاه میکنید، مهم است که بدانید عیب انکساری شما چیست. کاشت لنز فقط میتواند نزدیک بینی و آستیگماتیسم را اصلاح کند. بنابراین، اگر دوربینی دارید، کاشت لنز در حال حاضر گزینهای مناسبی برای شما نخواهد بود.
خطرات کاشت لنز
به طور کلی، روش کاشت لنز به آرامی پیش میرود. با این حال، همیشه ممکن است یک خطر کوچک پیش بیاید.
- همانطور که لنز دائمی در داخل چشم قرار میگیرد، میتواند قسمت داخلی قرنیه به نام اندوتلیوم را به هم بزند. اندوتلیوم حاوی پمپهای آب برای قرنیه است و ممکن است در این فرآیند آسیب ببیند. این موضوع میتواند منجر به تورم قرنیه و در نتیجه تاری دید شود.
- اگر لنز دائمی هنگام قرار گرفتن در چشم به عدسی طبیعی ضربه بزند، میتواند باعث ایجاد آب مروارید شود. این اتفاق ممکن است سبب تاری دید شده و نیازمند مداخله جراحی باشد.
- اگر لنز دائمی به درستی در چشم قرار نگیرد یا فضای زیادی را در چشم اشغال کند، میتواند سبب افزایش فشار داخل چشم شود. این امر ممکن است سبب گلوکوم شود که میتواند منجر به از دست رفتن بینایی گردد.
- قدرت لنز دائمی توسط الگوریتمهای محاسباتی پیچیده تعیین میشود؛ متأسفانه، آنها کامل نیستند. گاهی اوقات، این امر میتواند منجر به اصلاح کم یا بیش از حد شود. که در این حالت استفاده از عینک یا لنزهای تماسی پس از جراحی ضروری است. گاهی اوقات، یک روش اضافی میتواند این مشکل را اصلاح کند.
- احتمال جدا شدن شبکیه نیز وجود دارد که میتواند منجر به از دست دادن بینایی شود. بیماران با مقادیر بسیار بالای نزدیکبینی در معرض خطر بیشتری برای این عارضه هستند.
- مانند اکثر جراحیها، خطر عفونت وجود دارد.
آیا من کاندید خوبی برای کاشت لنز هستم؟
برخی از بهترین کاندیدادها برای کاشت لنز کسانی هستند که دارای نمره چشمهای بالا هستند. لنز دائمی میتواند از مزایای دیدی واضح و شفاف، بدون هاله و تابش خیرهکننده برخوردار باشد. بیمار متقاضی عمل کاشت لنز باید نسبتاً جوان، بین ۲۱ تا ۴۵ سال باشد، زیرا پیرچشمی و آب مروارید که در سنین سالخوردگی شروع به ایجاد میکنند، میتوانند بر وضوح بینایی تأثیر بگذارند. هنگام در نظر گرفتن این گزینه جراحی انکساری، سنجیدن مزایا و معایب کاشت لنز اهمیت زیادی دارد. برای اطمینان بیشتر میتوانید با پزشک خود در مورد اینکه آیا کاشت لنز برای شما مناسب است یا خیر، صحبت کنید.
منابع:
https://kraffeye.com/blog/visian-implantable-collamer-lens-icl-pros-and-cons